Úprava ryb, recepty

ÚPRAVA RYB

Receptů na úpravu ryb je v současné době snadno dostupných dostatečné množství. Proto doporučuji naučit se jich několik, které se Vám osvědčí. Takže pouze ve zkratce pár rad. Čerstvá ryba vydrží v ledničce 24 hodin při 6°C, 48 hodin při 2°C, na mražení raději zapomeňte. Rybu před tepelnou úpravou důkladně osolte, zakápněte citronem a dopřejte jí alespoň několik hodin odpočinku. Nakořeněné ryby doporučuji lehce promnou s olivovým olejem, díky kterému se  koření lépe absorbuje do masa.
Ryby tepelně upravené pečením, uzením, vařením, smažením, dělejte pomaleji než ostatní masa. Rybí maso totiž obsahuje mnohem více vody, která se musí ,,odpařit", jinak dojde ke klasickému ,,uvaření" na všechny způsoby, i včetně uzení, kdy Vám ryby mohou rychlou úpravou popadat. Při grilování musí být gril rozpálen již s dostatečnou vrstvou uhlí nebo dřeva. Mřížka i ryba se potřou olejem a ryba se několikrát otočí.

Sladkovodní ryby praví, zpevníme Vám Vaše zdraví.

RECEPTY

Kapří polévka
1 rybí hlava, 1 l vody, 200 g polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel), máslo na osmažení zeleniny, sůl, máslo na jíšku, hladká mouka, kapří játra, jikry nebo mlíčí, muškátový oříšek, pažitka, 250 g květáku Hlavu kapra dáme asi na 10 minut vařit do vody. Slijeme, rybí maso obereme a dáme stranou. Očištěnou a na jemné nudličky nakrájenou zeleninu usmažíme na másle. Tu poté přidáme do vývaru z hlavy společně s obraným masem a vnitřnostmi nakrájenými na kousky. Mezitím si připravíme jíšku, kterou v polévce dobře povaříme. Přidáme květák rozebraný na růžičky a vše vaříme asi 20 minut. Na závěr osolíme, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a zelenou pažitkou. Horkou polévku podáváme s osmaženými kostičkami chleba.
Kapří polévka


Pečený kapr s česnekem
1 kus kapra, 1 kg brambor, 5 dcl smetany, 150 gm másla, 1,5 paličky česneku, sůl, petržel. ého kapra rozkrojíme na dvě poloviny, omyjeme je, osušíme a nakrájíme na proužky, které ještě podélně na straně s kůží nařízneme ostrým nožem. Stroužky česneku oloupeme, větší část nakrájíme na plátky a vsuneme je do zářezů v kapřím mase.Uvařené vychladlé brambory nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Pokud jsme je vařili ve slupce, nejdříve je oloupeme. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem a na dno naskládáme nakrájené brambory, které lehce osolíme, opepříme a rozdělíme na ně zbylý prolisovaný česnek. Na brambory rozložíme připraveného kapra, kterého také osolíme a opepříme a na jednotlivé kousky rozdělíme zbylé máslo. Na závěr vše zalijeme smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova. Před podáváním kapra s brambory ozdobíme petrželkou.
Pečený kapr s česnekem


Kapr po toskánsku
4 porce kapra, cca 1,5 kg kapra, 3 stroužky česneku, olivový olej, rajčata, oregano, 1 lžíce nasekané petrželky, 150 ml suchého bílého vína, sůl, pepř. Očištěnou a vykuchanou rybu pečlivě vymyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Česnek utřeme se solí a vytřeme jim břišní dutinu. V tento moment necháme rybu 30 minut odležet. Dno pekáče vymažeme olejem, vyložíme částí rajčat nakrajených na tenké plátky. osolíme, opepříme a posypeme oreganem. Trochu rajčatových plátků smícháme s nasekanou petrželkou. Tuto směs vložíme odleželému kaprovi do břišní dutiny. Rybu položíme do pekáče pokryjeme ji zbytkem rajčat, osolíme, opepříme a posypeme oreganem. Na závěr rybu a rajčata přelijeme olivovým olejem a podlijeme vínem. Přikryjeme a pečeme 45 minut v troubě na 180°C. Během pečení rybu přelijte výpekem. Jako přílohu můžete zvolit nejlépe vařené brambory nebo bramborovou kaši.
Kapr po toskásnku


Kapří hranolky
6 porcí, 2 filety kapra, 4 vejce, sůl, 100 ml bílého vína, 400 g strouhanky, 2 chili papričky, 2 hrsti bylinek, olej na smažení. Filety nakrájíme na hranolky a osolíme. Strouhanku smícháme s chilli, sekanou pažitkou, najemno nakrájenou jarní cibulkou, vejcem v jemné těstíčko, ve kterém obalujeme hranolky a v oleji je smažíme dozlatova. Na papírovém ubrousku necháme okapat a podáváme s dipem a listovým salátem.
Kapří hranolky


Pečený kapr na hořčici
Očištěný a naporcovaný kapr, máslo, hladká mouka, plnotučná hořčice, česnek, drcený kmín, sůl. Pekáč důkladně vymažeme máslem. Osušené porce kapra osolímem, okmínujeme, potřeme rozmačkaným česnekem a hořčicí, obalíme v mouce. Naskládáme do pekáče a vložíme do vyhřáté trouby. Po 15 - 20 minutách porce obrátíme a ještě pečeme 10 - 15 minut.
Pečený kapr na hořčici


Pstruh na másle se šalvějí
4 pstruzi, 3 lžíce másla, sůl, drcený kmín, 2 snítky čerstvé šalvěje, citron. Očištěné, omyté a osušené pstruhy ze všech stran i zevnitř lehce posolíme, okmínujeme a pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř každé ryby vložíme 2-3 šalvějové lístky. Pekáček pořádně vymažeme máslem a ryby do něho naskládáme. Na každou ještě položíme kousíček másla. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (asi 20 minut).
Pstruh na másle se šalvějí


Pstruh duhový na zázvoru s citronem
1 kg filet vykuchaného pstruha duhového, 100 g másla, 50 g oddenku zázvoru, 1 dl bílého vína, 4 ks stroužky česneku, 1 ks citronu, sůl. Očištěné pstruhy zbavíme hlavy ocasu a podélně rozřízneme, půlky pstruha ještě překrojíme na polovinu. Porce pstruha narovnáme do pekáče, poklademe oloupanými kousky citronu, plátky zázvoru česneku a másla, osolíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, po 10 minutách pečení podlijeme vínem a přidáme kolečka červené cibule a pečeme dalších 10 minut. Upečené porce ryby přendáme na talíř, přelijeme výpekem a podáváme nejlépe s vařenými brambory s plátky másla.
Pstruh duhový s citrónem


Grilovaný pstruh s avokádovo-mangovou salsou
2 filety z duhového pstruha, 15 g zralého manga, 150 g avokáda, olivový olej, sůl, pepř, hrst čerstvé máty, kmín. Filety ze pstruha omyjte a osušte. Filety osolte z obou stran. Opepřete a okmínujte z té strany, kde není kůže. Rozehřejte gril. Potřete mřížky lehce tukem, aby se filety nepřipékaly. Filety dejte na gril kůží dolů. Ve chvíli, kdy začnou okraje ryby bělat, filet otočte a grilujte z druhé strany. Mezitím nachystejte salsu - mango zbavte slupky, odkrojte dužinu kolem pecky a nakrájejte ji nadrobno. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, vydlábněte dužinu a taky ji nakrájejte nadrobno. Mátu nasekejte nadrobno. Mango, avokádo i mátu dejte do misky, přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř a vše promíchejte.
Grilovaný pstruh s avokádovo-mangovou salsou


Pečený pstruh s tymiánem
1 ks pstruha, 1 svazek tymiánu, 1 svazek kopru, 1 ks citronu, 10 g olivového oleje, sůl. Vykuchaného pstruha důkladně omyjeme, osušíme a z obou stran do něj uděláme několik zářezů. Bylinky najemno nasekáme a smícháme je s mořskou solí. V této směsi rybu zvenku i zevnitř obalíme. Citron si omyjeme a nakrájíme ho na tenká kolečka. Břišní dutinu pstruha vyplníme citronem a vložíme do skleněné zapékací mísy. Takto připravenou rybu pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200°C přibližně 15 minut.
Pečený pstruh s tymiánem


Grilovaný pstruh v alobalu se zeleninou
2 pstruzi, sůl, 2 citrony, olivový olej, hrst mátových lístků, hrst pokrájené petrželky. Ryby omyjte, osušte a ze všech stran osolte. Sůl vetřete i do břišní dutiny.  Z plátků citronů, olivového oleje, máty a petrželky vytvořte směs, kterou pstruhy naplňte. Každou rybu zabalte do alobalu a grilujte zhruba 15 minut. Jako přílohu podávejte grilovanou zeleninu.
Grilovaný pstruh v alobalu se zeleninou


Štika na másle a bylinkách
4 porce štiky, sůl, kmín, 3 lžíce čerstvých bylinek, nasekaných (petrželka, šalvěj saturejka, tymián...), 50 g másla, 100 ml bílého vína. Předehřejte troubu na 180 °C. Porce štiky osolte, posypte kmínem a bylinkami. Dejte je do pekáčku a poklaďte plátky másla. Podlijte vínem a pečte 30-35 minut. Během pečení rybu podlévejte výpekem.
Štika na másle


Štika na bramborách a česneku, pečené ve slaninovém kabátku
1 štika v celku, 1 pórek, 4-5 stroužků česneku, 2 cibule, 1/2 citronu, 500 g brambor nakrájených na měsíčky, 100 g anglické slaniny v plátcích, 80 g anglické slaniny pokrájené na kostičky, 1,5 dcl smetany 12%, koření na ryby, voda, pepř, olej, sůl. Štiku vykucháme, zbavíme šupin, opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak ji osušíme a po obou stranách několika šikmými řezy (ne moc hlubokými) tělo štiky nařízneme. Sůl smícháme s prolisovaným česnekem, česnekovou sůl pak vetřeme z obou stran do štiky, také zevnitř, rybu dále okořeníme pepřem a kořením na ryby. Štiku posadíme na plech pokapaný olejem, tělo mírně rozevřeme, štika by měla ležet pěkně na břichu, tělo ryby pokapeme citronovou šťávou a poklademe plátky anglické slaniny. Na plech kolem ryby vyskládáme brambory nakrájené na osminky, promíchané s cibulí a pórkem pokrájeným na tenká kolečka, slaninou nakrájenou na malé kostičky a prolisovaným česnekem, přílohu osolíme a posypeme pepřem. Vše mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 30 minut, pak podlijeme smetanou a pečeme dalších 10-15 minut.
Štika na bramborách a česneku


Štika na smetaně
Štiku si naporcuji na podkovy 2 až 3 cm vysoké, pokapu citronem popř. citronkou (maso se tak zbaví rybího pachu), nasolím a nechám 2 až 3 hodiny uležet. Poté maso řádně opláchnu, osuším utěrkou, osolím a opepřím. Na mase nesmí zůstat citron! Podkovy zvolna osmažíme na másle. Do kastrolu si mezitím nalijeme jednu smetanu a stejné množství mléka (popř. dvě smetany). Vmícháme přiměřené množství sardelové pasty. Při tomto množství je to téměř celá sardelová pasta, ale dávějte pozor, aby nebyla omáčka příliš slaná. Přistrouháme trochu muškátového oříšku, ale opatrně! Omáčku pozvolna ohříváme. V troše mléka rozmícháme 2 až 3 kávové lžičky mouky na zahuštění omáčky. Jakmile se omáčka začne vařit, zahustíme ji moukou rozmíchanou v mléce a necháme tak 2 až 3 minuty vařit. Vaříme hodně zvolna a stále mícháme, aby se omáčka nepřipálila. Do omáčky je možné vmíchat i výpek másla zbylý po smažení, ale počkat až trochu vychladne, jinak se smetana srazí. Já to ale nedělám. Osmažené maso servíruji na talíř a polévám smetanovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.
Štika na smetaně


Pečený úhoř v bylinkové strouhance
1 úhoř, vykuchaný, zbavený kůže a hlavy, 1 citron + 4 na dokončení, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, oloupané a nakrájené nahrubo, 1 malá cibule, oloupané a přepůlená, 1 snítka tymiánu, hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal, mořká sůl a čerrstvě mletý pepř, 2 lžíce nasekané petrželky, 4 listy šalvěje, 4 lžíce rozpuštěného másla, vařené brambory. Rybu nakrájejte na špalíky (podkovy) silné 2-3cm. Do přiměřeně velkého kastrolu dejte přepůlený citron, kořenovou zeleninu, cibuli a tymián a vše zalijte vodou. Přiveďte k varu. Vložte porce ryby, ztlumte, přiklopte a nechte táhnout 5 minut. Potom je vyjměte, osolte, opepřete a nechte vychladnout.  Promíchejte přísady na pažitkový dip, osolte a opepřete a odložte do chladu. Troubu předehřejte na 220°C. Strouhanku promíchejte s petrželkou a šalvějí. Kousky úhoře obalte v mouce, rozšlehaném vejci a pak v ochucené strouhance. Rozložte na plech vyložený pečicím papí- rem a pokapejte máslem. Vedle položte půlky citronu řeznou stranou dolů a pečte zhruba 15 minut dozlatova. Po upečení rybu ihned pokapejte pečeným citronem a podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, pečeným citronem a s pažitkovým  dipem.
Pečený úhoř v bylinkové strouhance


Úhoř na másle
600 g úhoře - staženho, kuchyňsky připraveného, 1/2 citronu, 100 g másla, 100 ml bílého vína, 3 špetky bílého drceného pepře, 4 špetky soli, 3 lžíce, hladké mouky, 4 snítky nasekaného kopru. Maso nakrájejte na špalíčky a obalte je v hladké mouce. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejte máslo, vložte kousky ryby a zvolna opečte ze všech stran. Zalijte citronovou šťávou a vínem, osolte, opepřete a poduste doměkka (přibližně 15 minut). Nakonec posypte jemně nasekaným koprem nebo petrželkou. Podávejte s různě upravenými brambory a salátem.
Úhoř na másle



  Rybárna hradčany u Tišnova